Gezond zwanger worden - donderdag 30 mei 19.30 uur

Gezond zwanger worden - donderdag 30 mei 19.30 uur

Iedereen vertelt je wat je NIET moet eten voor en tijdens je zwangerschap; ik vertel je wat allemaal WEL kan!

Iedereen weet dat het beter is tijdens de zwangerschap niet te roken en alcohol te laten voor wat het is. Je kunt het je bijna niet voorstellen maar in de tijd dat ik in elkaar geknutseld werd door mijn ouders, was dat wel anders. Ik kwam zelfs exact 9 maanden na hun bruiloft ter wereld. Dat zal me een feestje zijn geweest, op 26 januari 1963!

Valt het je ook op dat als je deze dagen googelt op voedingsadviezen voor aanstaande ouders je -naast niet roken- onherroepelijk op een lange lijst van 'verboden middelen' stuit? Het Voedingscentrum bijvoorbeeld adviseert:

 • Geen rauw vlees, rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren
 • Geen leverproducten (wegens concentratie Vitamine A)
 • Geen gerookte vis, sushi met rauwe vis en rauwe haring, rauwe schaal- en schelpdieren, roofvissen
 • Niet meer dat 2 porties vette vis(?) per week
 • Geen zachte en harde kaas gemaakt van rauwe melk
 • Geen rauwe eieren en producten met rauwe eieren
 • Geen rauwe melk
 • Geen alcohol
 • Geen koffie en energiedrankjes of caffeïnehoudende thee (theïne)
 • Geen venkel- anijs- en zoethoutthee
 • Geen kruidenpreparaten (pillen) en etherische olie van kruiden.
 • Wees matig met keukenkruiden: anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.
 • Geen superfoods in gedroogde, geconcentreerde vorm
 • Geen kalebaskalk / pimba (tegen misselijkheid en darmproblemen)
 • Matig met dropjes (maximaal 2-3 per dag)
 • Geen rauwe kiemgroenten

Dan heb je er toch bij voorbaat al geen zin meer in? Want wat "mag" er eigenlijk nog wel? 

Wat mij -als professional- dan weer opvalt is dat nergens gesproken wordt over de invloed van suiker- en graanhoudende en (light) producten zoals snoep en koeksoorten, frisdrank, melkdrinks en vruchtensap. Ook spreekt dit advies niet over wat WEL helpt op weg naar een gezond kindje. Daarbij zijn deze beperkende adviezen ook nog eens onvolledig.

Ik pleit ervoor aanstaande moeders al voor de zwangerschap in een optimale conditie brengen (en daarbij de aanstaande vaders niet uit het oog te verliezen; zij leveren immers 50% van het dna aan hun aanstaande kind). 

Het is toch veel slimmer uit te zoeken welk voedingspatroon WEL bij hen past? Dat zij niet alleen maar "de schijf van vijf", foliumzuur en vitamine D slikken, maar óók voldoende visolie en -zo nodig- andere vitaminen en mineralen? Misschien is het wel verstandiger om folaat te adviseren (een natuurlijke vorm van foliumzuur) omdat het synthetische foliumzuur door veel mensen niet zo goed verwerkt kan worden?

Je zult het met me eens zijn dat als vrouwen (en mannen) optimaal gezond zouden zijn vóórdat zij zwanger worden, zij hun aanstaande kindje alles kunnen geven waarmee het gezond kan groeien.

Kijk aanstaande vaders zijn off the hook als hun vrouw eenmaal zwanger is; maar dan begint voor hun juist het zware werk. En daarbij kunnen ze de begripvolle steun van hun partner goed bij gebruiken.

Want wat nou als je als aanstaande moeder 'craving' hebt voor snelle suikers doordat je tekort hebt aan de juiste mineralen of door laaggradige ontstekingen? Door uit te zoeken waar het probleem vandaan komt is dit goed te verhelpen. Onder meer door de darmwerking te verbeteren en een evenwichtig, passend voedingspatroon samen te stellen.

Je aanstaande kindje verdient gezonde ouders!

We zijn allemaal anders, waarom kun je dan alleen maar standaard voedingsadvies vinden?

Speciaal voor aanstaande ouders (vaders én moeders) heb ik een aantal informatiebijeenkomsten (klik op "Je kunt je hier aanmelden" voor actuele data) ingericht waarin je leert waar je op kunt letten om je aanstaande kindje een zo gezond mogelijke start te geven! Je gezondheid optimaal op orde brengen kost over het algemeen 4 à 6 maanden. Wacht er dus niet te lang mee, je goed te laten informeren.

Ik vertel je meer over de effecten van leefstijl op ouders en kind, en wat er allemaal wél mogelijk is!

Je kunt je hier aanmelden
Ik vraag (per koppel) een kleine bijdragen in de onkosten.

Tot dan!

Marielle van Tienen

www.happyhealthcare.nl | welkom@happyhealthcare.nl
​06-11240681

Terug naar het overzicht